Дәмді Тайланд: сізді бей-жай қалдырмайтын 5 ұлттық тағам
Тай тәттілерін дайындаудың негізгі принципі - түбегейлі әртүрлі дәм мен хош иістердің бірегей үйлесімі.
Егер сіз Паттайяға немесе Пхукетке демалуға бара жатсаңыз, біз сіз үшін таңдаған дәмді тағамдардың кем дегенде біреуін дәмін татыңыз. Сондай-ақ, жергілікті тағамдардың дәмділігін жұмсартқыңыз келсе, тағамға тапсырыс берер алдында айту керек «дәмдеуіш жоқ» деген сөзді есте ұстауға кеңес береміз.
Том Юм сорпасы
Том Ям - біздің борщ сияқты ұлттық тай тағамы. Тәтті және қышқыл реңктері бар ащы сорпа жергілікті асхананың гастрономиялық көптігі арасында сөзсіз көшбасшы болып табылады. Бір тағамда қышқыл, ащы, тұзды және тәттінің үйлесімділігін көру үшін Том Ямға көшедегі дәмханаға тапсырыс беріңіз. Оның рецептінде кафир лайм жапырақтары, чили, зімбір тамыры, лимонграс, лимон бальзамы бар. Асшаяндарды және қызанақты көп мөлшерде қосу арқылы тауық сорпасында дайындалған.
Лаос тілінен аударылған Том Ям «ащы қоспаны пісіру» дегенді білдіреді, сондықтан бұл фраза қышқыл және ащы дәмі бар сорпалардың жалпы атауы. Соңындағы префикс қана ыдыстағы қосымша ингредиенттерді анықтайды (Том-Юм Тхалей - теңіз өнімдерімен, Том-Юм Пак - көкөністермен).
Карри
Тайлықтар карри пастасының нағыз жанкүйерлері. Ол сізге әртүрлі түстерде дайындалады - қызыл, жасыл, сары. Карридің түсі рецептте қолданылатын чили түріне байланысты. Таиландта карри әртүрлі нұсқаларда беріледі: сорпа, соус, теңіз өнімдері қосылған карри, құс еті, балық немесе ет. Дәстүрлі тай карри тым ащы, сондықтан оған үйренбеген болсаңыз, орташа ащы карриді сұраған дұрыс.
Тағамның рецепті құрамында концентрлі тұзды дәмі бар тұтқыр асшаян пастасы бар. Кез келген карри пастасында басқа ингредиенттер де бар: чили бұрышы (кептірілген немесе маринадталған), зімбір тамыры, галангал, лимонграс, сарымсақ және шалот. Ал карри дәмдеуіштері қайда, деп сұрайды турист? Және бұл тай карриінде емес, бұл үнді тағамынан айырмашылығы.
Pad Thai
Pad Thai - бұл елде ғана емес, сонымен қатар шетелде де танымал тай тағамы. Ол барлық курорттық аймақтарда, мейрамханаларда да, көше тағамдарын сатушыларда да ұсынылады. Жұмыртқамен қуырылған күріш кеспесі арнайы тұздықпен дәмделеді. Тайландтық мекемелердің мәзірінде Pad Thai жиі бөлек бөлімде келеді - әртүрлі қоспалармен (ет, тауық, теңіз өнімдері).
Pad Thai ұнтақталған жержаңғақ, лайм сынасы, соя өскіндері және жасыл пиязбен бірге беріледі. Кейбір мейрамханалар әртүрлі тағамдарды ұсынуы мүмкін. Мысалы, жұмыртқаның нәзік құймақтарына оралған Pad Thai бар.
Кокос сүті қосылған тағамдар
Кокос сүті - көптеген жергілікті тағамдар мен дәмді тағамдарда қолданылатын дәстүрлі тай ингредиенті. Өсімдік сүті мен кілегей ерекше дәм мен хош иіске ие болатын етті пісіру және бұқтыру үшін қолданылады.
Десерттерге кокос сүті мен қосымша ингредиенттер де кіреді.
Таиландқа соңғы минуттық турлар жергілікті десерттердің дәмін татпай аяқталмайды. Сонымен, кокос жаңғағы бар танымал тай кәмпиттері - Khao Nio Bing - банан жапырағына оралған пісірілген күріш немесе Ка Ном Чан - желатин қосылған қатпарлы қамыр.
Тайландтың негізгі десерті - тәтті манго бөліктерімен бірге берілетін кокос сүтінде пісірілген жабысқақ күріш. Жабысқақ күріш әдетте таңғы асқа жейді.Сондай-ақ маниок тамыры крахмалынан және дәстүрлі тай кокос балмұздағынан жасалған тапиока шарларын көріңіз.
Қуырылған құймақ Roti
Роти құймақтары - тай асханасының тағы бір нәзіктігі, оны елемеу мүмкін емес. Тағамның негізі тұтқыр қамыр болып табылады, ол жұқа шеңберге оралып, содан кейін пісіру парағында қуырылады.
Азиялық құймақ қуырылған конверттерге ұқсайды және жұмыртқа мен банан қосылған классикалық рецепт бойынша дайындалады, бірақ сіз әрқашан манго, ананас немесе басқа жемістерді, сондай-ақ шоколад пен қоюландырылған сүтті сұрай аласыз.
Курорттық қалаларда Роти құймақтары ірі сауда орталықтарының жанында, жағажайлардың жанында және барлық базар алаңдарында дайындалады.